Lurer du på hva det koster å bytte tenningslås? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på bytte av tenningslås, inkludert hva det er, hvordan det gjøres, hva som påvirker prisen og om det er verdt pengene. Bytte av tenningslås kan du ofte fikse selv, men det avhenger litt av hvilken bil du har og hvor ny teknologi den bruker. Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
Det skjer mange før eller senere. Kanskje er du akkurat ferdig på jobb, synker ned i setet på bilen din og ser frem til å komme deg hjem til en dusj og en bedre middag. Du setter inn nøkkelen, prøver å slå på tenningen slik at du kan starte radioen, men ingenting skjer. Nøkkelen vrir seg ikke til start uansett hvor hardt du tar i.
Dette kan ofte løse seg selv dersom du lirker litt, og helst har litt olje tilgjengelig for å smøre tenningslåsen. Dersom dette ikke fungerer, er det mulig du blir nødt til å bytte selve tenningslåsen. Dette er da mekanismen som starter og stopper motoren når du vrir om nøkkelen.
Det finnes ikke et estimat over levetiden til tenningslåsen, og det er ikke en del som trenger å byttes ut før den faktisk er ødelagt.
En av grunnene til at tenningslåsen kan bli utslitt er faktisk at du har for mange eller for tunge nøkler på nøkkelknippet ditt. Spesielt på eldre biler der låsen er laget av “skiver” i ulike lengder, kan det fort bli problemer når disse blir skjeve.
Et annet vanlig problem er at metall-elementene blir deformert eller ødelagt, enten fordi bilen ikke brukes i en lengre periode, eller kanskje fordi det har blitt gjort forsøk på biltyveri.
Det er ikke alltid det er nødvendig å bytte hele tenningslåsen selv om nøkkelen sitter fast. Problemet kan skyldes andre forhold enn at selve tenningslåsen er ødelagt, så prøv dette før du ringer verkstedet:
Forsikre deg om at bilen står i riktig gir. Mange biler er programmert til å ikke starte dersom bilen ikke står i riktig gir, for å forhindre at bilen skyter fremover når du starter. Når du skal starte bilen, burde den stå i nøytralt gir, og håndbrekket eller parkeringsbremsen skal være av.
Sjekk om nøkkelen har skader. Det kan like gjerne være at det er nøkkelen som er problemet, hvis den er slitt eller skadet på en måte som gjør at den ikke passer inn i sylinderen. Dette kan for eksempel skyldes at du har brukt nøkkelen som flaskeåpner. Dersom du har flere bilnøkler til samme bil, kan du godt sjekke flere nøkler for å se om du får et annet resultat.
Sjekk om det er noe som sitter fast på nøkkelen. Akkurat som at en skadet eller slitt nøkkel kan gi deg problemer, kan også ting som fester seg til nøkkelen gjøre at den ikke lenger fungerer. Det kan for eksempel være at du har brukt nøkkelen til å åpne en pakke slik at du har fått teiprester på den. En grei tommelfingerregel her er at bilnøkkelen ikke burde brukes til andre ting enn å starte bilen, da det kan være dyrt å erstatte den.
Sjekk om rattlåsen har satt seg fast. Dersom du la press på rattet når du parkerte bilen kan det være at rattlåsen har blitt aktivert. Da kommer ikke nøkkelen til å starte bilen. Hvis rattet sitter fast eller bare beveger seg svært lite, er det nok dette som er problemet. Legg litt press på å vri nøkkelen i riktig retning mens du rolig vrikker rattet frem og tilbake. Bruk gjerne litt olje i låsen for å hjelpe friksjonen.
Tenningslås får du kjøpt svært mange steder, og prisen er normalt sett ikke helt avskrekkende. Du får en helt fin tenningslås på for eksempel Mekonomen eller Biltema til rundt 300 kroner. Dersom du er opptatt av å ha originaldeler, eller bilen krever spesialdeler, kan det derimot fort bli dyrt. Tenningslås for Mercedes, for eksempel, kan koste så mye som 4.000 kroner.
Bytte av tenningslås vil sannsynligvis ikke ta mye mer enn et par timer, og den endelige prisen vil dermed avhenge av både timeprisen til verkstedet og prisen for delene som må byttes ut. Vanligvis må du nok regne med å betale mellom 5.000 og 10.000 kroner for hele prosessen.
Det er flere ting som vil påvirke den endelige prisen, og dette vil variere svært mye fra bil til bil.
Dersom du bytter tenningslås, trenger du også nye nøkler, og dette koster normalt i overkant av et par tusen kroner, ofte mer dersom du har en veldig ny bil med spesiell teknologi og programmering.
En annen viktig faktor som påvirker prisen er om bilen din er med eller uten startsperre. På biler med startsperre kan det bli kostende så mye som 15.000 kroner. Dette skyldes at biler med startsperre har en litt mer komplisert teknologi og elektronikk liggende i tenningssystemet, som gjør tenningslåsen både dyrere og mer tidkrevende å bytte ut.
Det er ikke lenger så mange biler som kjører rundt med bare rene mekaniske deler. I det fleste tilfeller vil det være en del elektronikk og eventuelle programmer involvert, og dette gjelder også for tenningslåsen. Den nye nøkkelen din må ofte programmeres inn i bilen for å fungere med den nye tenningslåsen.
Dette kan du ofte få gjort billigere hos en profesjonell låsesmed, men dette forutsetter at kodene har blitt frigitt av leverandøren av bilen. Dersom de ikke har frigitt kodene risikerer du å måtte ta bilen inn på et merkeverksted, dette gjelder for eksempel Volvo, Mercedes og BMW. Av sikkerhetsmessige årsaker har de kryptert kodene sine slik at nøklene skal være vanskeligere å kopiere.
Når det kommer til prisforskjeller kan det være greit å merke seg noen generelle tendenser som vanligvis preger markedet:
For det første er det sannsynlig at merkeverkstedet er det dyreste alternativet. Både timeprisen og prisen for selve tenningslåsen kan vise seg å være høyere enn hos konkurrentene. Dersom du har andre alternativer kan det dermed lønne seg å undersøke disse også.
For det andre vil kjedeverksteder som Mekonomen eller BilXtra kunne gi deg deler av like god kvalitet til en bedre pris, uten at dette går ut over garantien din. Med fritt verkstedvalg er det opp til deg hvor du vil at bilen sin skal behandles.
For det tredje må du ikke glemme de små, uavhengige verkstedene som ofte befinner seg i byer og tettsteder. Selv om de tilsynelatende ikke er like polert som konkurrentene sine, kan de fortsatt gjøre en upåklagelig jobb med bilen din.
Markedet kan imidlertid se annerledes ut i ditt nærområde, da konkurransen mellom verkstedene og kostnadene de har i forbindelse med driften kan variere mye over hele landet. Vi anbefaler at du tar deg tid til å undersøke minimum tre eller fire verksteder før du bestemmer deg, slik at du har skaffet deg en viss oversikt over hvordan markedet ligger an.
På mange bilmodeller er det en smal sak å bytte tenningslås selv, og det krever ikke nødvendigvis spesialutstyr. Det er imidlertid viktig at du alltid setter sikkerhet først, og at du forsikrer deg om at dette er noe du kan få til før du begynner å skru.
Tenningslåsen sitter i nærheten av rattet, men der sitter det også andre ting som du helst skal unngå å plukke på dersom du ikke vet hva du gjør. Først og fremst er det airbagen, som du helst vil unngå å få rett i ansiktet mens du holder på. Airbagen kan deaktiveres, men fremgangsmåten kan variere mellom ulike bilmerker og modeller.
En annen ting du helst ikke vil rote for mye med er en eventuell startsperre på bilen. Dersom du av en eller annen grunn skulle ødelegge denne kan det bli svært dyrt å fikse på verksted.
Du kan kjøre rundt ganske lenge med en tenningslås som ikke fungerer optimalt. Med lirking, olje og makt kan det godt hende du får start på bilen, men før eller senere blir du nok nødt til å bytte tenningslås.
Dersom du begynner å få problemer du ikke klarer å diagnostisere på egenhånd, anbefaler vi at du tar kontakt med et verksted. Dersom du finne årsaken til problemet på et tidlig tidspunkt, kan det hende du slipper unna med en billigere, forebyggende reparasjon.
Det er avgjørende for at tenningslåsen fungerer dersom du skal bruke bilen, så det er ikke et problem du kan ignorere over lengre tid. Dersom du synes prisen du får av verkstedet er uforholdsmessig høy, anbefaler vi at du undersøker andre verksteder, hører rundt med venner og bekjente, eller sjekker om dette er noe du kan få til på egenhånd.
Finn de beste bilverkstedene og sammenlign flere pristilbud.
Gjør smarte bilvalg