Lurer du på hva soting av ruter koster? I denne artikkelen gir vi deg all informasjon du trenger å vite om prisen for å sote rutene på bilen din, inkludert ulike prisfaktorer som styrer prisnivået, prisforskjeller på markedet, om du kan sote rutene selv og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
Det finnes mange grunner til at bileiere soter rutene sine. Solfilm gir god beskyttelse mot skarpt sollys og senker temperaturen i bilen, noe som gir mer komfort både for fører og passasjerer. I tillegg til å fungere som solskjerming, kan soting av rutene gi bilen et stiligere og penere ytre, uansett hvilket bilmerke eller modell du har.
Ved å senke høye temperaturer i bilen ved hjelp av solfilm, vil du sannsynligvis ha mindre bruk for aircondition om sommeren, slik at bilens drivstofforbruk reduseres noe. En annen grunn til at mange velger å sote rutene sine, er for å hindre innsyn fra utsiden og på den måten forebygge innbrudd.
Når du skal sote rutene, kan du velge toningsgrad, og da er det flere ting du bør ta i betraktning. Først og fremst må ikke solfilmen være så mørk at den hindrer sikten ut. Forutsatt at sikten er god, kan du velge toningsgrad i henhold til dine preferanser til utseende eller hvor mye innsyn som er ønskelig.
Hvis du velger en toningsgrad på 75%, vil som regel vinduet være helt svart og det vil ikke være mulig å se inn fra utsiden. En toningsgrad mellom 50% og 75% sørger for delvis innsyn, men svarte ruter. Toningsgrad på under 50% innebærer at vinduene fortsatt er gjennomsiktige og at man kan se inn relativt godt fra utsiden. Vær imidlertid oppmerksom på at det ikke er lov å med solfilter som er påsprøytet eller påklebet på frontruten eller sidevinduene foran. I tillegg må du ha mulighet til å kunne se blålys gjennom bakruten.
Prisen for soting av ruter vil variere ut fra flere ulike prisfaktorer. For å kunne si noe om pris, er det viktigst å vite om du har tenkt å sote rutene selv eller om du ønsker å gjøre det hos et bilpleiefirma.
Dersom du velger å sote rutene selv med en solfilm som kan tas av og på, trenger det ikke koster mer enn 600 til 800 kroner for sidevinduene bak og bakruten. Skal du sote flere ruter, vil prisen bli noe høyere.
Hvis du velger å sote rutene med limfilm i stedet, må du regne med å betale rundt 1.500 kroner. Dersom du heller vil sote rutene hos et bilpleiefirma med limfilm, vil prisen ende opp på minst 3.000 kroner, men kan i de dyreste tilfellene koste helt opp mot 8.000 kroner. Dette forutsetter imidlertid at du soter mange store vinduer. Som oftest vil prisen ligge et sted mellom 3.000 til 6.000 kroner.
Hvis du vurderer å legge limfilm selv uten å ha særlig mye erfaring med å legge limfilm, bør du være oppmerksom på at dette øker risikoen for at du gjør noe feil. Skulle du være så uheldig å få et dårlig resultat, kan det hende du må gjøre det på nytt, og da blir prisen fort den samme som du ville betalt ved å la et bilpleiefirma gjøre jobben.
Gjøre det selv eller bruke fagfolk?
Flere prisfaktorer påvirker prisene for å sote ruter på bil. Om du skal gjøre det selv, eller om du vil få fagfolk til å gjøre jobben, er prisfaktoren av størst betydning. Du kan spare mye penger på å gjøre det selv, men det er også en viss risiko for å få et dårlig resultatet, slik at jobben må gjøres på nytt med ny film. Velger du å la fagfolk gjøre jobben, må du ikke bare betale for materialene, men også for arbeidskraft. Dette bidrar naturlig nok til at prisene blir høyere, men til gjengjeld kan du føle deg trygg på at du får et godt resultat.
Har bilmodellen noe å si for prisen?
En annen viktig prisfaktor er bilmodellen du ønsker å sote rutene på. Ser du på hjemmesidene til ulike bilpleiefirma, vil du se at prisene varierer mellom ulike biltyper. Dette kan skyldes at enkelte biler har flere vinduer eller at de er vanskeligere å legge solfilm på. Dessuten har noen biler større vinduer enn andre, og krever derfor mer materialer. Jobben kan da ta litt lenger tid å gjennomføre.
Til slutt vil materialene variere i pris fordi de er av ulik kvalitet. Velger du å sote rutene med en avtagbar solfilm, vil dette være omtrent dobbelt så billig sammenlignet med limfilm som er av høyere kvalitet.
Hvis du ønsker å sote rutene på bilen din hos et bilpleiefirma, vil du se at det er visse prisforskjeller fra det ene firmaet til det andre. Ønsker du å spare litt penger, vil det lønne seg å sjekke prisen hos flere ulike firmaer. Det er ikke alltid lett å finne en konkret pris på soting av rutene på akkurat din bil, nettopp fordi prisene varierer mellom ulike biler. Det kan derfor lønne seg å skaffe en oversikt over aktuelle bilpleiefirmaer i området der du bor, og spørre hvor mye det vil koste å sote rutene på bilen din.
Henter du inn tilbud fra flere firmaer, kan du gjøre en grundig sammenligning av de ulike tilbudene, og se hvem som kommer best ut i pris.
Når du sammenligner, er det imidlertid viktig at du ikke bare ser på prisen, men også hva som tilbys. Det kan hende prisforskjellene er store fordi kvalitetsforskjellen er tilsvarende stor. Kanskje kan prisforskjellene forklares med at det ene firmaet bruker materialer av høyere kvalitet, og da er det ikke nødvendigvis slik at det billigste alltid er det beste. I noen tilfeller er det verdt å betale litt ekstra for god kvalitet.
Det er fullt mulig å sote ruter eller foliere bil selv, og på den måten spare penger som ellers ville gått til arbeidstimer hos bilpleiefirmaet. Du kan sote rutene selv enten du bruker avtagbar solfilm, eller om du bruker limfilm. Det er også mulig å kjøpe film som er spesialtilpasset for nettopp din bilmodell, slik at jobben blir mindre komplisert.
Bør jeg velge solfilm eller limfilm?
Dersom du skal legge avtagbar solfilm på rutene, er jobben ganske rett frem, og du trenger ikke ha noe erfaring med å sote ruter for å gjøre dette. Du må imidlertid være nøye for at resultatet skal bli bra. Velger du heller limfilm, blir jobben noe mer komplisert. Til dette trenger du spesialverktøy og du bør være nokså kyndig for å oppnå et godt resultat.
En avtagbar solfilm er laget av myk PVC, og du trenger ikke å varme den opp eller å forme den for at den skal passe godt på ruten. Denne er såpass tynn og fleksibel at den selv former seg etter ruten og fester seg godt, selv om det er enkelt å ta den av igjen.
Når du skal montere limfilm selv, blir det straks mer komplisert fordi dette er solfilm med lim, som veldig fort kan få uønskede folder. Får en først folder, er det veldig vanskelig å få disse bort uten at foldene forblir synlige. Denne typen solfilm er laget i polyester og den mykner ved smelting. For å gjøre dette selv, kreves spesialverktøy og kyndige hender. Uten forkunnskaper og spesialverktøy, er det tryggest å la fagfolk ta seg av soting av ruter med limfilm.
Sammenlignet med installering av annet utstyr, eller reparasjoner på bil, er det ikke særlig kostbart å sote rutene. Derfor skal det ikke så mye til for det skal være verdt investeringen. Hvorvidt det er verdt å sote rutene, avhenger naturligvis av formålet med å gjøre det. Bruk av solfilm kan imidlertid beskytte interiøret på bilen din og forhindre at det blir slitt og bleket av solen, og på den måten kan solfilm forebygge verditap ved et eventuelt fremtidig salg.
I tillegg vil solfilm bidra til å senke temperaturen i bilen din på varme sommerdager, slik at du ikke trenger å bruke fullt så mye drivstoff på aircondition. Skulle du være så uheldig å havne i en bilulykke, kan solfilmen dessuten forebygge skader, da solfilmen hindrer at rutene knuses i tusenvis av småbiter. I tillegg er det mange som ønsker solfilm på rutene for å forhindre innbrudd.
Det finnes altså mange grunner til at soting av rutene kan være en god investering. Men man skal heller ikke glemme at bilens utseende også har en egenverdi. Minst like viktig er det at du har en bil som ser ut slik du ønsker at den skal se ut, og at du selv er fornøyd med den. Så hvis du kun ønsker å sote rutene fordi du liker utseende dette gir bilen din, så bør ikke prisen være til hinder for å gjennomføre dette.
Finn de beste bilverkstedene og sammenlign flere pristilbud.
Gjør smarte bilvalg